Stravovanie v 3.trimestri

 
 
 

Stravovanie v treťom trimestri

Tretí trimester je posledná fáza tehotenstva, s ktorou prichádza aj veľké brucho. V treťom trimestri ste od 28.týždňa až do pôrodu. Budete mať problém udržať si stabilnú hmotnosť v dôsledku vyvíjajúcej sa svalovej hmoty a tukového tkaniva dieťaťa. Pretože bábätko bude rýchlo rásť a zaberať čoraz väčší priestor, vaše vnútorné orgány budú stlačené, čo môže mať za následok tráviace ťažkosti, pálenie záhy, zvýšené močenie a bolesti chrbta. Počas tretieho trimestra vás môžu trápiť opuchnuté nohy a členky. Zväčšujúca sa maternica a plod vytvárajú tlak na žily, ktoré privádzajú krv z nôh späť do srdca. Na zmiernenie opuchov si na postihnuté miesta skúste prikladať studenú obklady, ležať alebo si pod nohy dávať podnožku. Ak sa vyhnete dlhému státiu, pomôžete tým nohám a zmiernite aj bolesti chrbta.

Sledujte svoj príjem tekutín, draslíka, sodíka, pretože vám to môže pomôcť v boji proti opuchom. Pri kontrole pitného režimu si musíte byť istá, že prijímate dostatok tekutín ( 2-3 litre ). Príjem dostatočného množstva vody a iných vhodných tekutín( ako je čistá šťava, riedená vodou),  môže udržať správnu rovnováhu tekutín, čo v konečnom dôsledku opuchy obmedzí. Čo sa týka sodíka ( soli ), uprednostňujte potraviny v ich prirodzenej podobe pred polotovarmi a predpripravenými  jedlami. Nezabúdajte ani na draslík, ten zabraňuje zadržiavaniu sodíka v tele, čím predchádza vzniku opuchov. Veľké množstvo draslíka je v banánoch, marhuliach a inom ovocí a v zelenine. Dostatočný príjem vody a potravín v surovom stave, ako je zelenina, ovocie, semená, a obilniny, je dobrý spôsob ako si udržať zdravé telo a potrebnú rovnováhu tekutín.

V poslednom trimestri sa maternica rozšíri natoľko, že je umiestnená priamo pod bráničnými svalmi.  Žalúdok je vytlačený z normálnej polohy a zapríčiňuje pálenie záhy.  Jedzte častejšie, ale  malé porcie jedla a každé sústo starostlivo prežujte, sliny sú zásadotvorné, pite veľa tekutín, vyhýbajte sa korenistým a mastným jedlám . Zdravý, surový, nastrúhaný zemiak, nastrúhaná mrkva, štvrť až pol lyžičky sódy bicarbóny rozmiešanej vo vode, mandle (ale nie solené, mladý zelený jačmeň( dostanete v produktoch zdravej výživy alebo na internete) vie znížiť množstvo zvýšenej žalúdočnej kyseliny.

Na pokožke dochádza k určitým zmenám, ktoré nie sú príjemné. Zvýšený krvný objem môže zapríčiniť vznik pavúčikovitých név a kŕčových žíl. Pozdĺž brucha, ramien, v okolí prsníkov a stehien sa  môžu  vytvoriť ružovo-červenkasté pruhy, nazývané strie. Zväčšovanie prsníkov súvisí s prípravou na dojčenie. V treťom trimestri môže mať tkanivo v prsníkoch  o 500-1500 g vyššiu hmotnosť. Konzumácia dostatočného množstva bielkovín pomôcť upraviť naťahovanie svalov a pokožky. To isté platí aj o ovocí, ktoré je plné živín a udržuje vašu pokožku zdravú a krásnu a o rastlinných za studena lisovaných panenských olejoch používaných zvonku na pokožku aj zvnútra na konzumáciu.

Noste voľné oblečenie. Aby ste si v noci oddýchli, obklopte sa množstvom vankúšov. Veľa žien zistilo, že spánok na ľavom boku je pre ne tou najpohodlnejšou polohou.

V 28. týždni váži vaše dieťatko asi 1,1 kg. Na konci tretieho trimestra je priemerná novorodenecká hmotnosť približne 3,4 kg. Vaše dieťatko a teda aj vy  začínate priberať 1,4 – 1,8 kg každý mesiac. Môžete očakávať váhový prírastok 11-18 kg v priebehu tehotenstva. Telo musí mať pripravenú aj zásobu tuku pre začiatok dojčenia. Pri dojčení sa tento zásobný tuk odbúrava sám. Takže výhodnejšie pre dieťa aj vás je dojčiť aspoň 6 mesiacov.

Vinou stiesnených podmienok v oblasti brucha môžete pociťovať bolesť pod rebrami. Vaša maternica je v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi menej priestranná. Vtedy v nej vaše dieťatko mohlo robiť kotrmelce, no teraz sa len naťahuje, kým sa neuloží hlavičkou nadol ( 97% bábätiek sa uloží do tejto polohy).

Čkanie a iné pohyby dieťatka sú v treťom trimestri bežné.  Ako dieťatko zostupuje do panvy ( môže to byť aj niekoľko týždňov pred pôrodom ), jeho hlavička začína tlačiť na pošvovú hrádzu ( oblasť medzi konečníkom a pošvou), čo môže znepríjemniť chôdzu aj sedenie.

Kŕče v bruchu, bolesti v slabinách alebo pretrvávajúca bolesť chrbta sa dá vysvetliť nižšej polohe dieťatka. Tá zvyšuje tlak na panvu , konečník a močový mechúr. Pocit, že chodíte močiť skoro každú hodinu, je bežný.

Maternica sa dokáže v priebehu deviatich mesiacov zväčšiť z veľkosti malého citrónu na veľkosť melóna znamená, že ostatné orgány sa musia posunúť a pokožka sa musí natiahnuť. Živiny ako vláknina, voda, vitamín C,E, kremík a dobré tuky pomôžu vašim črevám a pokožke pomôcť počas týchto mesiacov plných naťahovania a stláčania.

Niektoré ženy počas posledného mesiaca strácajú hmotnosť (približne 0,5- 1 kg ), hoci ich dieťatko rastie a zväčšuje sa. Hormonálne výkyvy spôsobujú, že celková objem plodovej v tele sa znižuje, čo sa môže odraziť  aj na hmotnosti.

Počas tretieho trimestra sa vášmu dieťatku popri chuťových pohárikoch ešte viac vyvíjajú oči a mozog. Už pred narodením vie rozlíšiť chuť niektorých potravín napríklad cesnaku.

Veľká maternica stláča črevá a žalúdok. Konzumáciou dostatočného množstva potravín bohatých na vlákninu, ako je ovocie, zelenina, orechy a semená, strukoviny môžete udržať váš tráviaci systém v pohybe aj napriek týmto obmedzujúcim podmienkam. Žalúdok má zmenšený priestor na rozpínanie, môže sa u vás dostaviť pocit plnosti už po niekoľkých hltoch. Pomôže vám častejšia a menej objemná strava.

Výskumy potvrdili, že ženy, ktoré konzumovali v posledných mesiacoch tehotenstva ryby, porodili deti s potrebnou pôrodnou hmotnosťou. Čím  viac rýb tehotná žena skonzumuje, tým je menšie riziko obmedzeného rastu plodu. Pravidelná konzumácia rýb pomáha vášmu dieťatku v raste.

V poslednom trimestri sa môže objaviť  porucha preeklampsia. Je to rýchlo sa rozvíjajúci stav, pre ktorý je charakteristický vysoký krvný tlak a bielkoviny v moči. Jej možnými príznakmi sú opuchy, náhly nárast telesnej hmotnosti, bolesti hlavy a zmeny videnia.  Preeklampsia je veľmi vážny stav, ktorý nie treba zľahčovať, môže poškodiť obličky,  znížiť prietok krvi placentou. Ak sa objavia príznaky, mali by ste sa okamžite kontaktovať so svojím lekárom. Vyskytuje sa v 5-8% všetkých tehotenstiev. Prevenciou je strava obsahujúca dostatočné množstvo bielkovín, vápnika a horčíka a primeraná hmotnosť.

V poslednom trimestri sa vášmu dieťatku naozaj rýchlo vyvíja mozog a 60% jeho hmotnosti tvoria tuky . Väčšina tukov v mozgu je práve omega-3 mastná kyselina DHA, ktorá sa nachádza hlavne v rybách. Ryby sú „jedlom pre mozog“. Možno  vaše dieťa nebude Einstein, ale príjem DHA v strave je to najmenej, čo mu môžete poskytnúť na čo najlepší vývoj mozgu.

 

VHODNÉ POTRAVINY PRE TRETÍ TRIMESTER

 

Čierna fazuľa

Je obľúbená najmä v mexickej kuchyni. Je rovnako bohatá na antioxidanty ako napríklad hrozno a brusnice, ktoré sú na prvom mieste. Je dobrým zdrojom mangánu, železa, tiamínu, fosforu, horčíka. Antioxidanty obsahujú aj iné druhy fazule, ale najviac čierna, po nej červená, hnedá, žltá, biela. Čím tmavšie odrody, tým vyšší obsah flavonoidov a vyššia antioxidačná  aktivita. Šálka čiernej fazule obsahuje 15 g vlákniny, čo je polovica odporúčanej dávky. Okrem toho obsahuje foláty a je vynikajúcim zdrojom molybdénu, ktorý odstraňuje siričitany. Šálka čiernej fazule obsahuje tryptofán, ktorý zlepšuje náladu a podporuje spánok. Čierna fazuľa má dymovú chuť a je dobrým zdrojom bielkovín. Ak ju konzumujete s celozrnnými produktami ( cestoviny z celozrnnej pšenice, hnedá ryža, kukurica), poskytuje toľko bielkovín ako mäso či mliečne produkty, ktoré sa považujú za plnohodnotné potraviny. Veľmi chutná je salsa z čiernej fazule. Dá sa vyrobiť aj doma. Zmiešajte konzervu čiernej fazule, sladkej kukurice, pohár štipľavej salsy a nadrobno pokrájanú cibuľku a dostanete chutnú omáčku.

Z čiernej fazule je výborná polievka. Na oleji osmažíme cibuľku, nasekaný cesnak, sušené oregáno. Potom pridáme nakrájanú zelenú papriku, paradajky, štipľavú paprikovú pastu a konzervy premytých konzerv čiernej fazule. Ak do polievky pridáme uvarenú hnedú ryžu, dostaneme plnohodnotné bielkovinové jedlo.

 

Zeler

Je bohatý na kremík, ktorý je dôležitý pre pružnosť pokožky. Pomôže pokožke zadržiavať vodu, ona zostane hydratovaná a zdravá  hoci sa bude naťahovať na maximum. Pokiaľ nedošlo k nadmernému prírastku hmotnosti, po pôrode sa vráti späť do pôvodnej veľkosti. Trpezlivosť , zdravá strava  a pohyb vám pomôžu získať naspäť postavu z obdobia pred tehotenstvom. Zeler má diuretické účinky, pomôže vám zbaviť sa nadbytočnej tekutiny, ktorá sa v období tehotenstva podieľa na vzniku opuchov pod očami a na nohách. Zeler je tiež zdrojom vitamínu C, silného antioxidantu, ktorý  je potrebný pre bunky pokožky, ktoré tvoria kolagén. Zeler sa dá konzumovať aj vo forme šťavy. Spravte si v odšťavovači džús z nakrájaných kúskov zeleru, pokrájanej hrušky a olúpaného zázvorového koreňa. Podávajte schladené, aby vynikla pálivá a osviežujúca  chuť nápoja.

 

Losos strieborný

Losos je jedna z najzdravších druhov potravín, ktoré môžete konzumovať počas tehotenstva. Najchutnejší z lososov je losos strieborný. Obsahuje veľa omega 3 esenciálne mastné kyseliny , ktoré sú potrebné v každom období života. Jedzte aspoň 2 krát do týždňa mastné ryby, ako je napríklad losos a maškťte na orieškoch a semienkach, ktoré vám dodajú ďalšie cenné esenciálne mastné kyseliny. Dobré tuky v rybách sú dôležité pre rozvoj mozgu a očí. Existujú dôkazy, že tehotné ženy, ktoré konzumovali ryby často ( 4 krát do týždňa ), alebo používali výživové doplnky ( 1 100 mg DHA a 800 mg EPA denne ) porodili deti, ktoré mali vyššie IQ a boli duševne zrelšie. Doprajte teda dieťatku náskok a pošlite ho na čelo triedy v budúcej škole. Postačí, ak v poslednom trimestri  zaradíte do stravy tučné ryby ako je napr. losos strieborný.

Losos je výborný napríklad pečený. Nechajte ho hodinku stáť v marináde z olivového oleja, citrónovej šťavy, a čerstvej nasekanej petržlenovej vňate. Posoľte ho, položte do pekáča,  zalejte časťou marinády a pečte v rúre pri teplote asi 170 stupňov Celzia asi 20-30 minút a podávajte so zeleninovým šalátom. Deti matiek, ktoré v tehotenstve konzumovali DHA ( kys. dokosahexaenová)  a EPA ( kys. eikosapentaenová) mali lepší spánok. Jedzte radšej upraveného čerstvého lososa. Údený sa v tehotenstve neodporúča. Losos v konzerve môže obsahovať pridanú soľ, tuky a nechcené aditíva.

 

Brusnice

Sú zdrojom vitamínu C, antioxidantov, chránia pred zlými baktériami, ktoré spôsobujú napríklad infekcie močových ciest. Jeden z prejavov zväčšujúcej sa maternice je nedostatok miesta pre črevá a močový mechúr. Mechúr vie udržať moč len v malom množstve, chodíte na záchod častejšie, močíte menšie množstvo moču. Slabý prúd moču nevyplaví zlé baktérie, ktoré môžu nakaziť močové cesty a neskôr aj mechúr. Brusnice vás pred tým chránia. Najlepšia je čistá brusnicová šťava, zriedená primiešaním pomarančovej alebo hroznovej šťavy. Brusnice sa dajú jesť aj sušené, ale tie obsahujú veľa cukru.

 

Vajíčka

Žĺtok síce obsahuje veľa cholesterolu  (200 mg), ale ten až tak veľmi nezvyšuje cholesterol v krvi.  Pečeň tvorí až 1 000 mg cholesterolu denne, ktoré telo potrebuje na tvorbu bunkových membrán a hormónov. Jedno vajíčko denne vám cholesterol nezvýši. Vajíčko je zdrojom cholínu, bielkovín, ( sú zdrojom  esenciálnych kyselín), luteínu( potrebného pre zrak ), lecitínu. Stratené a vajíčka uvarené natvrdo sú najvhodnejšie. Volské oko a vajíčka na mäkko nie sú dostatočne tepelne upravené a môžu obsahovať salamonelu. Vyskúšajte omeletu a pridajte do nej rôzne druhy tepelne upravenej zeleniny. Čerstvosť vajíčok vyskúšajte vo vode. Čerstvé zostanú na dne. Plávajúce na hladine obsahujú vzduch, rozbite ich, ovoňajte, skontrolujte farbu a konzistenciu.

 

 Baklažán

Čím tmavšie sú sfarbené potraviny, tým viac antioxidantov obsahujú. Čučoriedky, slivky, tmavé hrozno, baklažán sú fialovo sfarbené, obsahujú množstvo zdravých živín pre matku a dieťatko. Baklažán poskytuje pocit sýtosti, má málo kalórií a je bez tuku. Je dostupný po celý rok. Na konzumáciu sú vhodnejšie menšie a nezrelé kusy, veľké a nafúknuté mávajú tvrdé semienka a horkú príchuť. Vyberte tie ktoré majú pevnú a hladkú šupku a sú ťažké. Nakrájajte ho na plátky, uvarte v osolenej vode a podávajte s miso-zázvorovou omáčkou. Alebo plátky opečte na troche oleja alebo ugrilujte, pridajte zeleninu, vajíčka a máte plnohodnotné a nízkokalorické jedlo.

 

Pupalkový olej

Nie je to bežný kuchynský olej. Kúpite ho v obchodoch zdravej výživy. Mal by byť v kuchyni každej tehotnej ženy. Je jedným z najlepších zdrojom GLA ( kyseliny gama linolénovej ), ktorá ovplyvňuje kĺby, srdce, pokožku. Telo ju používa na výrobu prostaglandínov a nevie si ju vyrobiť samé, musí ju prijímať z potravy. Prostangladíny  sa používajú pri regulácii zápalových procesov, bolesti, tlaku krvi, osmotického tlaku, zrážania krvi, ovplyvňujú produkciu hormónov. Olej skladujte v chlade a kupujte si radšej menšie balenie, ktoré dokážete rýchlo spotrebovať. Môžete ho používať aj vo forme kapsúl. Ak používate olej, zamiešajte ho do šalátového dressingu tesne pred konzumáciou alebo ho primiešajte do hummusu tesne pred tým, ako si ho dáte na chlebík. Môžete ho pridať aj do zeleninovej omáčky.  Olej je účinný liek proti vysokému tlaku súvisiacemu s preeklampsiou. Pupalkový olej a rybí olej majú preventívny účinok pri vzniku preeklampsie. No užívané množstvo musí zostať v malých dávkach( vyhýbajte sa nadmernému používaniu, lebo pupalkový olej sa používa na urýchlenie dozretia krčka maternice pri prenášaní plodu )

 

Rybí olej

Nikto už nepochybuje o tom, že konzumácia rýb v tehotenstve je veľmi vhodná. ale niektorým ženám je konzumácia rýb odporná. Jednoducho im ryby nechutia  alebo sú im dokonca odporné. Je možná suplementácia rybím olejom. Potrebujú ju hlavne ženy vegetariánky. Používajú ho mnohé ženy, aj keď pritom konzumujú aj ryby, lebo tie sú zdrojom dobrých bielkovín a zároveň obsahujú menej zlých látok (ako napr. hormóny a antibiotiká), ktoré sa nachádzajú v červenom mäse. Kapsule s rybím olejom sa veľmi ľahko zaraďujú do jedálneho lístka, nevyžadujú čas na prípravu a sú prenosné. Existujú aj tekuté produkty s rybím olejom s rôznymi príchuťami. V niektorých rybaciu chuť vôbec necítiť. Rybí olej môžeme pridať aj do doma vyrobenej zeleninovej alebo ovocnej šťavy. Pokiaľ sa vám odgrgáva po rybom oleji, konzumujte ho spolu s jedlom, alebo si kúpte rybí olej v kapsuliach, ktoré sa rozpustia až v čreve a absorbujú sa lepšie.

 

Cesnak

Posilňuje srdce, zabraňuje tvorbe usadenín v cievach, znižuje hladinu zlého cholesterolu, celkového cholesterolu a triglyceridov, zabraňuje zrážaniu krvi, zlepšuje krvný tlak, je antioxidant. Obsahuje selén, fosfor, vápnik. Posilňuje imunitný systém, zohráva úlohu v prevencii vzniku preeklampsie a jej komplikácií.

  Cesnak by sa mal rozdrviť a predať do jedla tesne pred dovarením  a  podávaním. Neodporúča sa jesť ho surový, lebo môže podráždiť žalúdok.  Ani mikrovlnný ohrev sa neodporúča, pretože zničí všetky zdraviu prospešné látky.

 

Zelený hrášok

Je zdrojom vitamínu A,C, K, tiamínu – vitamínu B1, mangánu, bielkovín, niacínu, folátov, železa a fosforu. Zelený hrášok je sladký, ale sachariday v ňom sú komplexné, uvolňujú sa do krvi pomaly. Hrášok  sa dá jesť čerstvý, mrazený alebo sušený. pridávajte ho do rizota, šalátu, omáčok, vajíčkovej omelety alebo do polievky.

 

Sleď

Má jednu z najvyšších koncentrácií rybieho oleja. Žije v chladných vodách, ktoré nie sú tak veľmi znečistené ortuťou. Konzumácia rýb je prostriedkom na zníženie rizika predčasného pôrodu a nízkej pôrodnej hmotnosti. Konzumujte teda často lososa a sleďa. Sleď je vhodný na grilovanie a pečenie na bielom víne a citrónovej šťave.   

 

Melasa

Obsahuje veľa cenných látok – železo, vápnik, horčík, mangán, vitamín B6. Dokáže zmierniť  opuchy členkov, pomáha pri zápche, dopĺňa hladinu železa, vápnika. Najlepšia je čierna trstinová melasa, ktorá má trpko-kyslú chuť. Dá sa pridať do jedál. Oslaďte si ňou zázvorový čaj.

 

Trstinová melasa Blackstrap je jedným z najbohatších zdrojov organického železa. Dlhoročné výskumy ukazujú, že železo podávané v anorganickej forme sa v organizme neaktivuje. Železo je potrebné k tvorbe hemoglobínu, ktorý je súčasťou červených krviniek a tie zabezpečujú transport kyslíku k tkanivám a sú nevyhnutné pre zdravú krvotvorbu. Železo posilňuje imunitný systém, odstraňuje únavu a čistí krv. Vďaka vysokému obsahu železa, medi, vitamínov skupiny B a kyseliny pantothenovej je trstinová melasa Blackstrap doporučovaná proti vypadávaniu vlasov. Zvýšenú potrebu železa vyžadujú ženy v období tehotenstva, menštruácie a prechodu, deti vo vývine, fajčiari a rekonvalescenti. Jeho nedostatok má za následok chudokrvnosť, nezdravú pokožku, bolesti hlavy, zácpu, stavy slabosti, suché a lámavé nechty a pod. V našej potrave je železo všeobecne nedostatkovým prvkom a melasa je takmer jediným zdrojom železa so 100% vstrebateľnosťou.
Trstinová melasa Blackstrap tiež stimuluje funkciu obličiek, podporuje vyplavovanie jedovatých a odpadových látok z organizmu a zabraňuje jeho prekysleniu. Má schopnosť rozpúšťať nahromadené anorganické vápnikové usadeniny v chrupavkách kĺbov. Prispieva tak k odstráneniu príčin kĺbových ochorení. Trstinová melasa Blackstrap obsahuje viac vápniku ako mlieko (800mg/ 100g). Význam vápniku pre zdravý organizmus je dobre známy. Je nevyhnutný pre zdravý vývoj kostí, zubov a jeho dostatočné zásobovanie pomáha oddialiť nástup osteoporózy. Okrem už vyššie uvedených minerálnych prvkov železa a vápnika trstinová melasa Blackstrap obsahuje významné množstvo horčíka, draslíka, fosforu, sodíka a vitamínov skupiny B. Ďalej je zastúpená meď, zinok, inozitol, kyselina pantothenová, listová atď. 
V porovnaní s melasou z cukrovej repy je všeobecne melasa z cukrovej trstiny bohatším zdrojom minerálnych látok a vitamínov.
Význam trstinovej melasy Blackstrap je predovšetkým v jedinečnom obsahu minerálnych látok a vitamínov - a to všetko v organickej forme.

 

Užívanie:
Melasa z cukrovej trstiny je svojím výrobným charakterom vhodná ako koncentrát a má špecifickú chuť, ktorá nie každému vyhovuje. Odporúča sa riediť melasu vodou, pričom sa rýchlejšie rozpúšťa v teplej (nie horúcej, lebo tá by zničila výživné látky) vode ako v studenej. Aby sme vylepšili chuť a súčasne i zdravú hodnotu, môžeme do jedného pohára pridať 1-2 lyžičky jablčného octu alebo citrónovej šťavy. Rovnako môžeme melasu zamiešať do čaju, mlieka, sójového nápoja, jogurtu, jablčného pyré, ovocného műsli alebo do inej zdravej potraviny. Odporúča sa ráno denná dávka 1-2 čajové lyžičky, čo zodpovedá asi 40 gramom pre dospelého človeka a primerane podľa hmotnosti sa určí pre školopovinné a malé deti. Pri zvýšenej potrebe vitamínov môžeme toto množstvo zvýšiť na dvojnásobok.

 

Orechy

Sú veľmi zdravé. Obsahujú bielkoviny, vlákninu, nasýtené tuky, vápnik selén.  Urobte si orieškovú zmes, alebo k  orechom ešte pridajte sušené ovocie a máte poruke „ dezert na cesty“. Pridávajte orechy do šalátov, jogurtov, musli, pridávajte na cestoviny. Každý deň zjedzte za hrsť vlašských orechov kvôli zvýšeniu imunity.

 

Papája

Zrelá papája je bohatá na vitamín C a je účinná pri prevencii zápchy a pálenia záhy. Obsahuje taktiež množstvo  vlákniny, draslíka, vitamínu A a folátov. Vláknina je prospešná pre tráviaci trakt, draslík pomáha zmierňovať opuchy členkov, vitamín A je potrebný pre dobrý vývin očí a zraku dieťaťa a foláty sú potrebné v poslednej fáze vnútromaternicového vývoja dieťaťa. Preto nakrájajte si kúsky papáje a pripravte si tropický olovrant alebo hoďte nakrájanú papáju do mixéra, prilejte mlieko, doslaďte medom alebo melasou a pochutnajte si na osviežujúcom kokteile. Papája obsahuje enzým papaín, ktorý je účinný pri trávení a pálení záhy. Krištof Kolumbus nazval papáju „ovocie anjelov“. Ak chcete konzumovať papáju v surovom stave, vyberajte kusy bez čiernych škvŕn a poškodenej šupky. Rozširujúca sa žltá farba šupky znamená, že ovocie mäkne. Čierne semená vo vnútri sú jedlé. Majú mierne horkú a korenistú chuť.

 

Petržlen

Obsahuje skoro všetko. Je zdrojom Vitamínu E, A,  C,  K, skupiny vitamínov B. Obsahuje minerálne látky fosfor, zinok, vápnik, železo, horčík draslík, meď, mangán.

Okrem kučeravého petržlenu, používaného na ozdobu, poznáme aj petržlen vňaťový. Petržlen zvyšuje hladinu antioxidantov v krvi, zvyšuje teda obranyschopnosť. Petržlen pokojne pridávajte do zeleninových šalátov, do vajíčkového, kuracieho, alebo tuniakového šalátu. Alebo si pripravte vynikajúci šalát z nakrájaných paradajok, cottage cheese a petržlenu. Pridajte ho do humusu aj do opečenej fazule. Petržlenový olej má také isté účinky, nie je však vhodný pre tehotné. Vo forme oleja je v koncentrovanej forme a ak ho konzumujeme vo veľkých množstvách, môže vyvolať kontrakcie maternice, a tým predčasný pôrod. Čerstvej rastliny nedokážeme zjesť vo takom  veľkom množstve, aby bola nebezpečná, ale petržlenovému oleju sa radšej vyhýbajte.

 

Mäta pieporná

Dodá vám svieži dych, uspokojí tráviaci trakt. Uvarte si šálku mätového čaju, ktorý vás zahreje, osvieži, upokojí. Pite však len  1 – 2 šálky. Osviežujúci je pohár ľadového mätového čaju v horúcich letných dňoch. Mäta je úplne bežná prísada do rôznych ovocných šalátov.

 

Čaj z malinových listov.

SA považuje za perfektný zdroj antioxidantov. Mnohé ženy pijú čaj z malinových listov, aby si uľahčili pôrod. Pitie jednej šálky čaju v treťom trimestri je úplne bezpečné. Výskumy ukazujú, že to skráti druhú dobu pôrodnú           ( pôrod samotného dieťatka). Čaj si môžete dochutiť šťavou z citróna a lyžičkou medu.

 

Rebarbora

Listy rebarbory sú toxické, jej stonky majú ale skvelú chuť  a vynikajúce zdravotné účinky. Obsahujú vitamín C, bez ktorého sa  nemôže vytvárať kolagén. Ďalej obsahuje kremík, ktorý pomáha udržiavať vodu v pokožke, a tým ju udžiava hydratovanú a zdravú a schopnú rozťahovať sa. Rebarbora je kyslá aj sladká zároveň a je perfektnou prísadou do jablkového koláča. Poduste ju s trochou medu a vmiešajte do jablkového pyré. Zafarbí sa krásne do ružova.

 

Sezamové semienka

Majú dobrú orieškovú chuť. Posypte nimi šaláty, dusenú zeleninu alebo si ich pridajte na raňajky do cereálií. Sú zdrojom medi, mangánu, horčíka, fosforu, bielkovín. Mlieko môže narúšať absorbciu železa. Preto, ak budete konzumovať pokrmy bohaténa železo, napr. mäso, listovú zeleninu, sezam, dajte si k tomu namiesto mlieka radšej pohár vody. Zo sezamu sa vyrába Tahini pasta, ktorá sa potom pridáva do humusu alebo pomazánky baba ghanuš, ktorej základ tvorí pečený baklažán ochutený tahini, citrónovou šťavou, cesnakom a soľou. nátierka sa dáva na chlieb so zeleninou, alebo sa v nej namáčajú kúsky zeleniny. Sezamové semienka sú zdrojom vápnika, železa a vlákniny a zdravých omega mastných kyselín.

 

Ementál

Ementál tak ako všetky syry je výborným zdrojom veľmi dôležitého vápnika. Pokiaľ telu neposkytnete dostatok vápnika v strave, vezme si telo dieťatka vápnik z vašich kostí, čím sa môže zvýšiť ich krehkosť a lámavosť. Vápnik ovplyvňuje aj váš krvný tlak, čím pomáha redukovať riziko preeklampsie. Pri výrobe ementálu sa na tvorbu  chuti a charakteristických dier používa druh probiotických baktérií, ktoré zároveň potláčajú symptómy zápchy.  Ementál sa dá jesť s orieškami, mandľami, ovocím(jablko, hruška, hrozno...) alebo zeleninou. Inokedy si syr roztavte a do tekutej zmesi namáčajte kúsky zeleniny.