KRVNÁ SKUPINA B
KOČOVNÍK, vyrovnaný, flexibilný, tvorivý
Silné stránky: silný imunitný systém, univerzálne sa prispôsobí zmenám potravy a prostredia , vyrovnaný nervový systém
Slabé stránky: nemá prirodzené slabé stránky, ale nerovnováha spôsobuje sklon k autoimunitným pochodom a infekciám zriedkavými vírusmi
Zdravotné riziká: diabetes mellitus I.druhu, chronický únavový syndróm, autoimunitné poruchy Lou Gehrigova choroba, lupus, sclerosis multiplex
Dietetický profil: vyrovnaný všežravec, mäso (nie kurča), mliečne produkty, obilniny, fazuľa, strukoviny, zelenina, ovocie
Kľúč k chudnutiu: vyhnúť sa kukurici, šošovici, arašidom, sezamovým semienkam, raži. Pomáhajú zelenina, vajcia, divina, pečeň, sladké drievko, čaj
Doplnky: magnézium, sladké drievko, ginkgo, lecitín
Plán cvičenia: mierna fyzická záťaž s duševnou rovnováhou ako: turistika, cyklistka, tenis, plávanie, tanec
Pri dodržaní rovnováhy medzi fyzickou a duševnou prácou zostáva štíhly a silný.
Je protikladom krvnej skupiny A. Ľudia s krvnou skupinou B sú „ chameleóni“. V evolučnom vývoji stelesňujú určitý druh ušľachtilej jemnosti – snahu spájať rozličných ľudí a rozličné kultúry. Títo životaschopní a pohotoví ľudia dokážu odolať mnohým ťažkým ochoreniam ako sú srdcové choroby i rakovina. Strava pre týchto ľudí je veľmi vyvážená a má vysokú výživovú hodnotu.
Jedlá podporujúce priberanie na váhe
Kukurica: znižuje efektívnosť inzulínu, spomaľuje metabolizmus
Šošovica: inhibuje resorbciu živín, spomaľuje metabolizmus
Arašidy: znižujú efektívnosť metabolizmu, inhibujú činnosť pečene,
Sezamové semená: znižujú efektívnosť metabolizmu
Pohánka: inhibuje trávenie, znižuje efektívnosť metabolizmu
Pšenica: spomaľuje trávenie a metabolizmus energie živín sa mení na tuk, inhibuje činnosť inzulínu
Jedlá podporujúce chudnutie
Listová zelenina: podporujú efektívny metabolizmus
Mäso, vajíčka a mliečne výrobky: podporujú efektívny metabolizmus
Pečeň: podporuje efektívny metabolizmus
Čaj zo sladkého drievka: chráni pred hypoglykémiou
Osožné, neutrálne, nevhodné potraviny
Osožné potraviny sú pre vás liekom, neutrálne potravou a nevhodné jedom. Mali by ste preferovať osožné potraviny pred neutrálnymi a obmedzovať až podľa možnosti vylúčiť nevhodné potraviny, ktoré obsahujú pre vás škodlivé lektíny, ktoré môžu vyvolať zápaly sliznice, čo sa môže podobať alergii na jedlo.
Mäso a hydina
Okolo 100 g každý deň.
Ak ste vyčerpaní a trpíte autoimunitnými ochoreniami, mali by ste namiesto hovädzieho a morčacieho mäsa konzumovať viac baraniny, ovčieho mäsa, alebo zajačiny. Kuracina je pre nich nevhodná, radšej ju nahraďte morčacím mäsom.
Osožné: baranie, jahňacie, králičie mäso, divina
Neutrálne: hovädzie, teľacie, bizónie mäso, bažant, moriak, pečeň
Nevhodné: bravčové mäso, slanina ,šunka, kuracina, kačacina, husacina, , jarabica, prepelica, srdce
Morské a sladkovodné živočíchy
120 – 180 g denne.
Pre ľudí s krvnou skupinou B sú veľmi užitočné morské ryby treska a losos. Rakom a ustriciam by sa však mali vyhýbať, sú pre nich ťažko stráviteľné.
Osožné: losos ,makrela, sardinky, šťuka malá, riečna, morská, treska, plotica, okúň, platesa obrovská, morský diabol, morský jazyk, mahimahi, jeseter, belica, alóza
Neutrálne: pstruh dúhový, kapor, sleď, tuniak, sleď, žralok, mečiar, hrebenatka, okúň, ostriež, kosatka, sépia, zubáč morský
Nevhodné: rak potočný, krab, slimák, ustrice, údený losos, úhor, sardela, žaby, barakuda, granát, chobotnica (kalmár), korytnačka, mušle, ostriež , ryba žltochvostá
Mliečne produkty, vajíčka
1 vajíčko denne, mliečne výrobky každý deň.
Jedine ľudia s touto krvnou skupinou môžu konzumovať všetky mliečne výrobky.
Osožné: nízkotučné mlieko alebo mlieko s 2% obsahom tuku, tvaroh, kozie mlieko, ovocný jogurt, mrazený jogurt, mozarella, syr feta, kozí syr, kefír, ricotta( taliansky tvaroh)
Neutrálne: plnotučné mlieko, maslo, cmar, srvátka, sójový syr, sójové mlieko, syr brie, camembert, Parmezán, Čedar, Eidam, Gouda, krémový syr
Nevhodné: zmrzlina, americký syr
Oleje a tuky
1 polievková lyžica každý druhý deň.
Osožné: olivový olej
Neutrálne: ľanový olej, olej z treščej pečene
Nevhodné: kukuričný olej, arašidový olej, sezamový olej, slnečnicový olej, šafranový olej, olej canola
Orechy a semená
1 polievková lyžica každý druhý deň.
Väčšina semien sa pre ľudí s krvnou skupinou B neodporúča.
Neutrálne: mandle, brazílske orechy, gaštany, pekanove orechy, macadamiové orechy, vlašské orechy
Nevhodné: arašidy, kešu, lieskové orechy, pistácie, mak, tekvicové semená, sezamové semená, sezamové maslo (tahini), slnečnicové semená
Fazuľa a strukoviny
Osožné: fazuľa siata,fazuľa mesačná (limská),fazuľa suchá, sója červená
Neutrálne: Fazuľa( zelená, severská, jicama, červená), fazuľa zelená s dlhým strukom, fazuľa biela, bôb, fazuľa (medená, tamarind), zelený hrášok
Nevhodné: fazuľa( aduke, azuki, čierna, pinto), šošovica ( domáca, zelená, červená )
Obilniny
Ľudia s krvnou skupinou B by sa mali vyhýbať pšenici, raži, kukurici, pohánke. Ryža a ovos sú dobrou voľbou. pšenica špalda má priaznivé účinky.
Osožné: proso, ovsené otruby, otruby z ryže, pšenica špaldová
Neutrálne: ryža
Nevhodné: amarant, jačmeň, pohánka, pohánková kaša, kukuričné vločky, kukuričná múka, raž, otruby z pšenice, pšeničné klíčky, obilnina sedemzrná
Chlieb a pečivo
1 krajec alebo 1 kus denne.
Osožné: chlieb z nelúpanej ryže, chlieb Essene, Ezekiel, chlieb Wasa, ryžová torta
Neutrálne: bezlepkový chlieb, chlieb z špaldovej pšenice, kváskový chlieb, pečivo z ovsených otrúb, chlieb zo sójovej múky, čierny ovsený chlieb
Nevhodné: pšeničné bagety, kukuričné pečivo, 100% ražný chlieb, mnohozrný chlieb, pečivo z pšeničných otrúb
Zrná a cestoviny
Osožné: ovsená múka, ryžová múka
Neutrálne: múka zo špaldovej pšenice, grahamová múka, quinoa, ryža (hnedá, biela, basmati ), špenátová cestovina
Nevhodné: pohánková kaša, kus-kus, jačmenná múka, ražná múka, pšeničná múka, bulgur, rezance Soba, ryža natural, pšeničná múka, múka z pšenice durum
Zelenina
Zeleninu by ste mali jesť denne 200-400 g. Je potrebné vynechať paradajky, lebo dráždia žalúdočnú sliznicu. Ďalej je potrebné vynechať kukuricu, brzdí metabolizmus, olivy môžu vyvolať alergie. Mali by ste konzumovať veľa listovej zeleniny, má antivírusové účinky. Ríša zeleniny je kráľovstvom skupiny B. Na rozdiel od iných skupín môžu pokojne konzumovať zemiaky, kapustu, huby, koreňovú zeleninu...
Osožné: cvikla(červená repa), brokolica, petržlen, paštrnák, americký kel, kel, zemiaky, zemiaky sladké ( batáty ), mrkva, paprika ( zelená, červená, žltá ), čínska kapusta, biela kapusta, karfiol, baklažán, horčica, ružičkový kel, hríby shiitake
Neutrálne: cibuľa ( žltá, zelená, orešec ), cigória, púpava, cesnak, chren, kaleráb, hlávkový šalát, všetky typy zelených šalátov, zemiaky ( biele, červené ), špenát, biela reďkovka, špargľa, bambusové výhonky, čínska biela kapusta (bok choy), zeler, uhorky, kôpor, fenikel, zázvor, hríby, hliva ustricová, radicchio, hrášok, cuketa, listy lucerny
Nevhodné: artičoka, tekvica, olivy zelené, reďkovka, Tempeh ( indonézke jedlo zo sóje), Tofu, paradajky, avokádo, kukurica, oliva čierna, grécka, španielska
Ovocie
Musíte sa vyhýbať iba málo druhov ovocia a aj tie sú exotické. Denne 1 kus alebo 100 - 150g.
Osožné: banány, čučoriedky, všetky druhy hrozna, papaja, ananás, všetky typy sliviek
Neutrálne: jablká, marhule, ostružiny, brusnice, čerešne, čierne ríbezle , červené ríbezle, ďatle, baza čierna, figy (sušené, čerstvé ), egreš, grapefruit, guáva, kiwi, citrón, zelený citrón (limetka ), mango, všetky typy melónov, nektarinky, mandarínky, pomaranče, broskyne, hrušky, sušené slivky, maliny, , hrozienka, maliny, jahody
Nevhodné: kosový orech, granátové jablká, rebarbora, carambola (starfruit )
Zeleninové a ovocné šťavy
Veľmi vhodný je nápoj – koktail s membrán – fluidizujúcim účinkom zložený z 1 polievkovej lyžice ľanového oleja, 1 polievkovej lyžice granulátu lecitínu, ½ dl ovocnej šťavy. Granulát lecitínu si môžete kúpiť v predajňach zdravej výživy. Ovocnú a zeleninové šťavy je možné piť denne.
Osožné: kapusta, čučoriedky, hrozno, papaja, ananás
Neutrálne: jablko, jablkový mušt (cider), marhule, mrkva, višne,uhorky, grapefruit, pomaranče, zeler, slivky
Nevhodné: paradajky
Koreniny
Najlepšie sú ostré koreniny ako zázvor, chren, kari, kayenské korenie. Kukuričný škrob, kukuričný sirup, škorica dráždia žalúdočnú sliznicu. Biely, hnedý cukor, med, melasa majú neutrálny účinok. Čokoládu môžete jesť v malých dávkach.
Osožné: kayenské korenie, kari korenie, zázvor, chren, petržlen
Neutrálne: agar, aníz, bobkový list, kôpor, chaluha morská, cesnak, med, javorový sirup, majoránka, mäta pieporná, Miso( kvasená polievka zo sóje), melasa, horčicové semená, muškátový orech, oregano, paprika červená, čierne korenie celé, sójová omáčka, kapari, rasca, kardamom, svätojánsky chlieb, estragón, rozmarín, šafran, šalvia, soľ, pažítka, čokoláda, klinčeky, koriander, tatárska omáčka, rasca, cukor, tamarind, oregáno, tymián ( materina dúška ), kurkuma, vanilka, ocot všetkých typov
Nevhodné: Nové korenie, jačmenný slad, škorica, kukuričný škrob, želatína, čierne korenie mleté, biele korenie, kukuričný sirup, manioka
Prísady
Ľudia s krvnou skupinou B môžu okrem kečupu konzumovať všetky známe prísady, ale zdravý rozum hovorí, že jedlá ktoré nemajú skutočne priaznivý účinok sa oplatí konzumovať iba v obmedzenom množstve.
Bylinkové čaje
Odvar zo zázvoru sa u ľudí s krvnou skupinou B používa na povzbudenie tráviaceho traktu, mäta na jeho upokojenie. Ženšen na nervovú sústavu pôsobí stimulačne – piť ráno. Sladké drievko má protivírusový účinok, pôsobí pri syndróme chronickej únavy.
Osožné: zelený čaj
Neutrálne: pivo, káva, káva bez kofeínu, čierny čaj, červené víno, biele víno
Nevhodné: destiláty, sóda, šumivé nápoje, diétne osviežujúce nápoje
Doplnky stravy
Horčík –je dôležitý pre efektívny metabolizmus sacharidov. Nedostatok horčíka môže mať za následok zvýšenú únavu, depresiu, poruchy nervovej sústavy .Hrozí nebezpečenstvo vírusových infekcií, lebo sa zníži imunita. Mali by ste uvažovať o dávke 300 - 500 mg denne. Doplnenie horčíka môžu byť užitočné u detí, ktoré často trpia ekzémami.
Najvhodnejšie potraviny bohaté na horčík ( magnézium ) – všetky odporúčané druhy listovej zeleniny, obilniny, strukoviny.
Sladké drievko: používa sa na liečenie žalúdočných vredov, proti vírusom herpesu (oparu), pri liečbe syndrómu chronickej únavy, proti hypoglykémii (u zdravých ľudí, nie u diabetikov). Pozor na vysoké dávky, môžu spôsobiť zadržiavanie sodíka , zvýšiť krvný tlak.
Sladovku používame ako prostriedok proti kašľu a zachrípnutí, ďalej pri ochorení obličkových kamienkov, pri dne, reumatizme a ako prísadu k preháňacím zmesiam. V súčasnej dobe sa využívajú jej extrakty pri žalúdočných vredoch. Extrakt sladkého drievka (pri miestnom použití) má špeciálne protizápalové účinky, podobné účinkom glukokortikoidov, hormónov kôry nadobličiek. Zahustený extrakt zo sladkého drievka je známy pod ľudovým názvom pendrek a je obľúbenou pochúťkou.
Bylinka podporujúca vykašliavanie, pôsobí tiež ako mierne preháňadlo, vhodná pri žalúdočných vredoch a vredoch dvanástnika. Pijeme nálev z 1 kávovej lyžičky na šálku a to 2x až 3x denne.
Táto bylina je známa tiež pod názvami lekorica, lékorica, lekorica hladkoplodá, lékorica sladká, likorica, sladič drevo, sladké drevo, sladké drievko, sladké drievko hladkoplodé, sladký koreň alebo sladovka hladkoplodá.
Bromelaín: je enzým z ananásu, zlepšuje trávenie
Ženšen sibírsky: zvyšuje rýchlosť a presnosť pohybov
Ginkgo biloba: stimuluje mozgové funkcie
Lecitín: je dôležitý pre činnosť mozgu a metabolizmus tukov. Znižuje cholesterol v krvi, čistí stenu ciev, posilňuje srdce. Používajte membrán-fluidizujúci koktail zložený z 1 polievkovej lyžice ľanového oleja, 1 polievkovej lyžice granulátu lecitínu, ½ dl ovocnej šťavy. Granulát lecitínu si môžete kúpiť v predajniach zdravej výživy.
Cvičenie
Žijeme pod chronickým, nepretržitým stresom. Ten môže spôsobiť 50 – 80 % všetkých ochorení. Má neblahý vplyv na imunitný systém. Je potrebné naučiť sa ho odbúrať.
Ľuďom s krvnou skupinou B prospievajú cvičenia, ktoré nie je príliš fyzicky náročné, ale zase nie je úplne zamerané na duševnú relaxáciu. Vhodné sú napríklad turistika, cykloturistika, bojové športy, ktoré nie sú príliš agresívne, tenis, aerobik, plávanie, rekreačný beh, rýchla chôdza, joga. Najefektívnejšou formou tréningu je intenzívny fyzický tréning 3x do týždňa a relaxačné cvičenie 2x do týždňa v trvaní 30 – 60 minút( každé z cvičení ).
Osobnosť
Biologicky sú ľudia skupiny B pružnejší ako nulky, áčka alebo ľudia skupina AB. Sú menej náchylný na choroby ako ostatní, žijú harmonicky, pracujú, cvičia a stravujú sa vyvážene – sú príkladom schopnosti prežiť. Sú schopní zohľadniť hľadisko ostatných, je pre nich charakteristická empatia. Žijú v súlade mysle, duše a tela, harmonická energia je charakteristická pre ich konanie. Ľudia skupiny B z viacerých hľadísk žijú v „najlepšom možnom svete“. Majú v sebe prvky citlivej duševnej činnosti skupiny A , ako aj niečo z agresivity nuliek. Najlepšie sa prispôsobujú iným typom osobností, lebo sú menej náchylní na útok a konfrontáciu. Sú to voľnomyšlienkárski, pružní, tvoriví, originálni, subjektívni organizátori. |