Stravovanie pre krvnú skupinu B

KRVNÁ SKUPINA B

KOČOVNÍK, vyrovnaný, flexibilný, tvorivý

Silné stránky: silný imunitný systém, univerzálne sa prispôsobí zmenám potravy  a prostredia , vyrovnaný nervový systém

Slabé stránky: nemá prirodzené slabé stránky, ale nerovnováha spôsobuje sklon k autoimunitným pochodom a infekciám zriedkavými vírusmi

Zdravotné riziká: diabetes mellitus I.druhu, chronický únavový syndróm, autoimunitné poruchy Lou Gehrigova choroba, lupus, sclerosis multiplex

Dietetický profil: vyrovnaný všežravec, mäso (nie kurča), mliečne produkty, obilniny, fazuľa, strukoviny, zelenina, ovocie

Kľúč k chudnutiu: vyhnúť sa kukurici, šošovici, arašidom, sezamovým semienkam, raži. Pomáhajú zelenina, vajcia, divina, pečeň, sladké drievko, čaj

Doplnky: magnézium, sladké drievko, ginkgo, lecitín

Plán cvičenia: mierna fyzická záťaž s duševnou rovnováhou ako: turistika, cyklistka, tenis, plávanie, tanec

Pri dodržaní rovnováhy medzi fyzickou a duševnou prácou zostáva štíhly a silný.

Je protikladom krvnej skupiny A. Ľudia s krvnou skupinou B sú „ chameleóni“. V evolučnom vývoji stelesňujú určitý druh ušľachtilej jemnosti – snahu spájať rozličných ľudí  a rozličné kultúry. Títo životaschopní a pohotoví ľudia dokážu odolať mnohým ťažkým ochoreniam ako sú srdcové choroby i rakovina. Strava pre týchto ľudí je veľmi vyvážená a má vysokú výživovú hodnotu.

 

Jedlá podporujúce priberanie na váhe

Kukurica: znižuje efektívnosť inzulínu, spomaľuje metabolizmus

Šošovica: inhibuje resorbciu živín, spomaľuje metabolizmus

Arašidy: znižujú efektívnosť metabolizmu, inhibujú činnosť pečene,

Sezamové semená: znižujú efektívnosť metabolizmu

Pohánka: inhibuje trávenie, znižuje efektívnosť metabolizmu

Pšenica: spomaľuje trávenie a metabolizmus  energie živín sa mení na tuk, inhibuje činnosť inzulínu

 

Jedlá podporujúce chudnutie

Listová zelenina: podporujú efektívny metabolizmus

Mäso, vajíčka a mliečne výrobky: podporujú efektívny metabolizmus

Pečeň: podporuje efektívny metabolizmus

Čaj zo sladkého drievka: chráni pred hypoglykémiou

 

Osožné, neutrálne, nevhodné potraviny

Osožné potraviny sú pre vás liekom, neutrálne potravou a nevhodné jedom. Mali by ste preferovať osožné potraviny pred neutrálnymi a obmedzovať až podľa možnosti vylúčiť nevhodné potraviny, ktoré obsahujú pre vás škodlivé lektíny, ktoré môžu  vyvolať zápaly sliznice, čo sa môže podobať alergii na jedlo.

 

Mäso a hydina

Okolo 100 g každý deň.

Ak ste vyčerpaní a trpíte autoimunitnými ochoreniami, mali by ste namiesto hovädzieho  a morčacieho mäsa konzumovať viac baraniny, ovčieho mäsa, alebo zajačiny. Kuracina je pre nich nevhodná, radšej ju nahraďte morčacím mäsom.

Osožné: baranie, jahňacie, králičie mäso, divina

Neutrálne: hovädzie, teľacie, bizónie mäso, bažant, moriak, pečeň

Nevhodné: bravčové mäso, slanina ,šunka, kuracina, kačacina, husacina, , jarabica, prepelica, srdce

 

Morské a sladkovodné živočíchy

120 – 180 g denne.

Pre ľudí s krvnou skupinou B sú veľmi užitočné morské ryby treska a losos. Rakom a ustriciam by sa však mali vyhýbať, sú pre nich ťažko stráviteľné.

Osožné: losos ,makrela, sardinky, šťuka malá, riečna, morská, treska, plotica, okúň, platesa obrovská, morský diabol, morský jazyk, mahimahi, jeseter, belica, alóza

Neutrálne: pstruh dúhový, kapor, sleď, tuniak, sleď, žralok, mečiar, hrebenatka, okúň, ostriež, kosatka, sépia, zubáč morský

Nevhodné: rak potočný, krab, slimák, ustrice, údený losos, úhor, sardela, žaby, barakuda, granát, chobotnica (kalmár), korytnačka, mušle, ostriež , ryba žltochvostá

 

Mliečne produkty, vajíčka

1 vajíčko denne, mliečne výrobky každý deň.

Jedine ľudia s touto krvnou skupinou môžu konzumovať  všetky mliečne výrobky.

Osožné: nízkotučné mlieko alebo mlieko s 2% obsahom tuku, tvaroh, kozie mlieko, ovocný jogurt, mrazený jogurt, mozarella, syr feta, kozí syr, kefír, ricotta( taliansky tvaroh)

Neutrálne: plnotučné mlieko, maslo, cmar, srvátka, sójový syr, sójové mlieko, syr brie, camembert, Parmezán, Čedar, Eidam, Gouda, krémový syr

Nevhodné: zmrzlina, americký syr

 

Oleje a tuky

1 polievková lyžica každý druhý deň.

Osožné: olivový olej

Neutrálne: ľanový olej, olej z treščej pečene

Nevhodné: kukuričný olej, arašidový olej, sezamový olej, slnečnicový olej, šafranový olej, olej canola

 

Orechy a semená

1 polievková lyžica  každý druhý deň.

Väčšina semien sa pre ľudí s krvnou skupinou B neodporúča.

Neutrálne: mandle, brazílske orechy, gaštany, pekanove orechy, macadamiové orechy, vlašské orechy

Nevhodné: arašidy, kešu, lieskové orechy, pistácie, mak, tekvicové semená, sezamové semená, sezamové maslo (tahini), slnečnicové semená

 

Fazuľa a strukoviny

Osožné: fazuľa siata,fazuľa mesačná (limská),fazuľa suchá, sója červená

Neutrálne: Fazuľa( zelená, severská, jicama, červená), fazuľa zelená s dlhým strukom, fazuľa biela, bôb, fazuľa (medená, tamarind), zelený hrášok

Nevhodné: fazuľa( aduke, azuki, čierna, pinto), šošovica ( domáca, zelená, červená )

 

Obilniny

Ľudia s krvnou skupinou B by sa mali vyhýbať pšenici, raži, kukurici, pohánke. Ryža a ovos sú dobrou voľbou. pšenica špalda má priaznivé účinky.

Osožné: proso, ovsené otruby, otruby z ryže, pšenica špaldová

Neutrálne: ryža

Nevhodné: amarant, jačmeň, pohánka, pohánková kaša, kukuričné vločky, kukuričná múka, raž, otruby z pšenice, pšeničné klíčky, obilnina sedemzrná

 

Chlieb a pečivo

1 krajec alebo 1 kus denne.

Osožné: chlieb z nelúpanej ryže, chlieb Essene, Ezekiel, chlieb Wasa, ryžová torta

Neutrálne: bezlepkový chlieb, chlieb z špaldovej pšenice, kváskový chlieb, pečivo z ovsených otrúb, chlieb zo sójovej múky, čierny ovsený chlieb

Nevhodné: pšeničné bagety, kukuričné pečivo, 100% ražný chlieb, mnohozrný chlieb, pečivo z pšeničných otrúb

 

Zrná a cestoviny

Osožné: ovsená múka, ryžová múka

Neutrálne: múka zo špaldovej pšenice, grahamová múka, quinoa, ryža (hnedá, biela, basmati ), špenátová cestovina

Nevhodné: pohánková kaša, kus-kus, jačmenná múka, ražná múka, pšeničná múka, bulgur, rezance Soba, ryža natural, pšeničná múka, múka z pšenice durum

 

Zelenina

Zeleninu by ste mali jesť denne 200-400 g. Je potrebné vynechať paradajky, lebo dráždia žalúdočnú sliznicu. Ďalej je potrebné vynechať kukuricu, brzdí metabolizmus, olivy môžu vyvolať alergie. Mali by ste konzumovať veľa listovej zeleniny, má antivírusové účinky. Ríša zeleniny je kráľovstvom skupiny B. Na rozdiel od iných skupín môžu pokojne konzumovať zemiaky, kapustu, huby, koreňovú zeleninu...

Osožné: cvikla(červená repa), brokolica, petržlen, paštrnák, americký kel, kel, zemiaky, zemiaky sladké ( batáty ), mrkva, paprika ( zelená, červená, žltá ), čínska kapusta, biela kapusta, karfiol, baklažán, horčica, ružičkový kel, hríby shiitake

Neutrálne: cibuľa ( žltá, zelená, orešec ), cigória, púpava, cesnak, chren, kaleráb, hlávkový šalát, všetky typy zelených šalátov, zemiaky ( biele,  červené ),  špenát,  biela reďkovka, špargľa, bambusové výhonky, čínska biela kapusta (bok choy), zeler, uhorky, kôpor, fenikel, zázvor, hríby, hliva ustricová, radicchio, hrášok, cuketa, listy lucerny

Nevhodné: artičoka, tekvica, olivy zelené, reďkovka, Tempeh ( indonézke jedlo zo sóje), Tofu, paradajky, avokádo, kukurica, oliva čierna, grécka, španielska

 

Ovocie

Musíte sa vyhýbať iba málo druhov ovocia a aj tie sú exotické. Denne 1 kus alebo 100 - 150g.

Osožné: banány, čučoriedky, všetky druhy hrozna, papaja, ananás, všetky typy sliviek

Neutrálne: jablká, marhule, ostružiny, brusnice, čerešne, čierne ríbezle , červené ríbezle, ďatle, baza čierna, figy (sušené, čerstvé ), egreš, grapefruit, guáva, kiwi, citrón, zelený citrón (limetka ), mango, všetky typy melónov, nektarinky, mandarínky, pomaranče, broskyne, hrušky, sušené slivky, maliny, , hrozienka, maliny, jahody

Nevhodné: kosový orech, granátové jablká, rebarbora, carambola (starfruit )

 

Zeleninové a ovocné šťavy

Veľmi vhodný je nápoj – koktail s membrán – fluidizujúcim účinkom  zložený z 1 polievkovej lyžice ľanového oleja, 1 polievkovej lyžice granulátu lecitínu, ½  dl ovocnej šťavy.  Granulát lecitínu si môžete kúpiť v predajňach zdravej výživy. Ovocnú a zeleninové šťavy je možné piť denne.

Osožné: kapusta, čučoriedky, hrozno, papaja, ananás

Neutrálne: jablko, jablkový mušt (cider), marhule, mrkva, višne,uhorky, grapefruit, pomaranče, zeler, slivky

Nevhodné: paradajky

 

Koreniny

Najlepšie sú ostré koreniny ako zázvor, chren, kari, kayenské korenie. Kukuričný škrob, kukuričný sirup, škorica dráždia žalúdočnú sliznicu. Biely, hnedý cukor, med, melasa majú neutrálny účinok. Čokoládu môžete jesť v malých dávkach.

Osožné: kayenské korenie, kari korenie, zázvor, chren, petržlen

Neutrálne: agar, aníz, bobkový list, kôpor, chaluha morská, cesnak, med, javorový sirup, majoránka, mäta pieporná, Miso( kvasená polievka zo sóje), melasa, horčicové semená, muškátový orech, oregano, paprika červená, čierne korenie celé, sójová omáčka, kapari, rasca, kardamom, svätojánsky chlieb, estragón, rozmarín, šafran, šalvia, soľ, pažítka, čokoláda, klinčeky, koriander, tatárska omáčka, rasca, cukor, tamarind, oregáno, tymián ( materina dúška ), kurkuma, vanilka, ocot všetkých typov

Nevhodné: Nové korenie, jačmenný slad, škorica, kukuričný škrob, želatína, čierne korenie mleté, biele korenie, kukuričný sirup, manioka

 

Prísady

Ľudia s krvnou skupinou B môžu okrem kečupu konzumovať všetky známe prísady, ale zdravý rozum hovorí, že jedlá ktoré nemajú skutočne priaznivý účinok sa oplatí konzumovať iba v obmedzenom množstve.

 

Bylinkové čaje

Odvar zo zázvoru sa u ľudí s krvnou skupinou B  používa na povzbudenie tráviaceho traktu, mäta na jeho upokojenie. Ženšen na nervovú sústavu pôsobí stimulačne – piť ráno. Sladké drievko má protivírusový účinok, pôsobí pri syndróme chronickej únavy.

 

Osožné: zelený čaj

Neutrálne: pivo, káva, káva bez kofeínu, čierny čaj, červené víno, biele víno

Nevhodné: destiláty, sóda, šumivé nápoje, diétne osviežujúce nápoje

 

Doplnky stravy

Horčík –je dôležitý pre efektívny metabolizmus sacharidov. Nedostatok horčíka môže mať za následok zvýšenú únavu, depresiu, poruchy nervovej sústavy .Hrozí nebezpečenstvo vírusových infekcií, lebo sa zníži imunita. Mali by ste uvažovať o dávke 300 -  500 mg denne. Doplnenie horčíka môžu byť  užitočné u detí, ktoré často trpia ekzémami.

Najvhodnejšie potraviny bohaté na horčík ( magnézium ) – všetky odporúčané druhy listovej zeleniny, obilniny, strukoviny.

Sladké drievko: používa sa na liečenie žalúdočných vredov, proti vírusom herpesu (oparu), pri liečbe syndrómu chronickej únavy, proti hypoglykémii  (u zdravých ľudí, nie u diabetikov). Pozor na vysoké dávky, môžu spôsobiť zadržiavanie sodíka , zvýšiť krvný tlak.

Sladovku používame ako prostriedok proti kašľu a zachrípnutí, ďalej pri ochorení obličkových kamienkov, pri dne, reumatizme a ako prísadu k preháňacím zmesiam. V súčasnej dobe sa využívajú jej extrakty pri žalúdočných vredoch. Extrakt sladkého drievka (pri miestnom použití) má špeciálne protizápalové účinky, podobné účinkom glukokortikoidov, hormónov kôry nadobličiek. Zahustený extrakt zo sladkého drievka je známy pod ľudovým názvom pendrek a je obľúbenou pochúťkou.

Bylinka podporujúca vykašliavanie, pôsobí tiež ako mierne preháňadlo, vhodná pri žalúdočných vredoch a vredoch dvanástnika. Pijeme nálev z 1 kávovej lyžičky na šálku a to 2x až 3x denne.

Táto bylina je známa tiež pod názvami lekorica, lékorica, lekorica hladkoplodá, lékorica sladká, likorica, sladič drevo, sladké drevo, sladké drievko, sladké drievko hladkoplodé, sladký koreň alebo sladovka hladkoplodá.

Bromelaín: je enzým z ananásu, zlepšuje trávenie

Ženšen sibírsky: zvyšuje rýchlosť a presnosť pohybov

Ginkgo biloba: stimuluje mozgové funkcie

Lecitín: je dôležitý pre činnosť mozgu a metabolizmus tukov. Znižuje cholesterol v krvi, čistí stenu ciev, posilňuje srdce. Používajte membrán-fluidizujúci koktail zložený z 1 polievkovej lyžice ľanového oleja, 1 polievkovej lyžice granulátu lecitínu, ½  dl ovocnej šťavy.  Granulát lecitínu si môžete kúpiť v predajniach zdravej výživy.

 

Cvičenie

Žijeme pod chronickým, nepretržitým stresom. Ten môže spôsobiť  50 – 80 % všetkých ochorení. Má neblahý vplyv na imunitný systém. Je potrebné naučiť sa ho odbúrať.

Ľuďom s krvnou skupinou B prospievajú cvičenia, ktoré nie je príliš fyzicky náročné, ale zase nie je úplne zamerané na duševnú relaxáciu. Vhodné sú napríklad turistika, cykloturistika, bojové športy, ktoré nie sú príliš agresívne, tenis, aerobik, plávanie, rekreačný beh, rýchla chôdza, joga. Najefektívnejšou formou tréningu je intenzívny fyzický tréning  3x do týždňa a relaxačné cvičenie  2x do týždňa v trvaní 30 – 60 minút( každé z cvičení ).

 

Osobnosť

Biologicky sú ľudia skupiny B pružnejší ako nulky, áčka alebo ľudia skupina AB. Sú menej náchylný na choroby ako ostatní, žijú harmonicky, pracujú, cvičia a stravujú sa vyvážene – sú príkladom schopnosti prežiť. Sú schopní zohľadniť hľadisko ostatných, je pre nich charakteristická empatia. Žijú v súlade mysle, duše a tela, harmonická energia je charakteristická pre ich konanie. Ľudia skupiny B z viacerých hľadísk žijú v „najlepšom možnom svete“. Majú v sebe prvky citlivej duševnej činnosti skupiny A , ako aj niečo z agresivity nuliek. Najlepšie sa prispôsobujú iným typom osobností, lebo sú menej náchylní na útok a konfrontáciu. Sú to voľnomyšlienkárski, pružní, tvoriví, originálni, subjektívni organizátori.